Dalić gostovao na seminaru za nogometne trenere

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić gostovao je na seminaru za nogometne trenere koji se održao u Splitu. Održao je pritom Dalić i predavanje, a tema je bila analiza završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i sama priprema.

- Prije Ukrajine nije bilo vremena za preveliki rad i analize. Momčad sam upoznao dva dana prije utakmice u Kijevu. Imao sam tada dva velika problema. O Ukrajincima nisam ništa znao, a nisam znao ni kako će me reprezentativci primiti. Na raspolaganju smo imali tek jedan trening. Jedino mi je preostalo kroz razgovore s igračima detektirati probleme jer je atmosfera bila loša, rekao je Dalić i nastavio:

- Tražio sam savjete. Bio sam svjestan kako je Ukrajini za dodatne kvalifikacije, kao i Hrvatskoj, bila potrebna pobjeda. Ukrajinci su zaigrali u formaciji 4-2-3-1. U mojoj analizi izdvojio sam četiri ključna Ukrajinca. Bilo je potrebno u defenzivnoj fazi zaustaviti Stepanenka, Matvijenka, Konopljanku i Jarmolenka kako bi u napadu nešto očekivali. Glavni je cilj bio u prvom poluvremenu ne primiti gol. Bilo bi vrlo teško prvi primiti gol i igrati protiv Ukrajinaca koje je na stadionu bodrilo više od 70 tisuća navijača. Komentari su bili da smo odigrali bijedno prvo poluvrijeme, no znali smo koji je naš primarni zadatak, a to je sačuvati naša vrata.

O Grčkoj, suparniku u dokvalifikacijama, rekao je sljedeće:

- Grci kroz svađu i incidente troše vrijeme. Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine osvojili su kroz prekide i prljavštinu. Svoja načela sačuvali su i do susreta s nama. Igračima sam odmah poručio da budu staloženi u nervoznim trenucima. Naglasio sam kako nemamo šanse, ako prihvatimo prepirke i svađe. Ali, uspjeli smo.