Dalić: Mi smo svjetsko čudo, a svu sreću smo zaslužili

Uz gromoglasni pljesak prisutnih novinara dočekan je hrvatski izbornik Zlatko Dalić na konferenciju za novinare dan nakon polufinalne pobjede protiv Engleske. Prvo se Dalić i osvrnuo na taj susret protiv Engleske.

- Mislim da smo zasluženo pobijedili. Bili smo bolja momčad u drugom poluvremenu i u produžecima. Stalno govorim o respektu kojeg mi pokazujemo prema svim suparnicima, a očekujemo i da oni pokažu respekt prema nama. Možda engleski mediji nisu pokazali taj respekt, a Hrvatska ga je zaslužila pogotovo ako vidite u kakvim sve klubovima igraju naši igrači. I nije samo to bio motiv za moje igrače. Motiv je bio taj jer smo željeli naše navijače učiniti sretnima, krenuo je Dalić i nastavio:

- S ovim ulaskom u finale ušli smo u povijest kao najmanja zemlja nakon Urugvaja koja je igrala u finalu. A kada pogledate uvjete u kojima radimo, onda smo svjetsko čudo. Pravi fenomen. Mi imamo srce, ponos i talent. Ali sve ostalo nemamo. I zato ponavljam da je ovo svjetsko čudo. Ovaj rezultat je idealan trenutak da se to promjeni jer kada će, ako neće sada. Zato to stalno i naglašavam.

Nekoliko postavljenih pitanja odnosilo se na umor, iscrpljenost i ozljede igrača prije finala.

- Nije da nešto krijem, ali nije mi navika pričati o sastavu koji će igrati. No, ja imam 22 fantastična igrača i koga god stavim u sastav protiv Francuske neću pogriješiti. Oni se danas oporavljaju od svega i tek ćemo vidjeti u kakvom su stanju, rekao je Dalić i okrenuo se sudaru protiv Didera Deschampsa u finalu SP-a.

- Kao francuski izbornik on je stvorio i kontinuitet i rezultate. Meni je čast da ću protiv takvog izbornika, ali i ranije sjajnog igrača, biti u finalu Svjetskog prvenstva. Sve što je on napravio je impresivno, ali nadam se da neće i kao izbornik postati svjetski prvak.

Dalić je ispričao i svoj trenerski put, naglasio da Hrvatska ima još brojne odlične trenere, ali i rekao na čemu je posebno radio kao izbornik:

- Situacija u hrvatskom nogometu nije bila dobra, a najgore je bilo to što se gubio kult reprezentacije. Bilo je skupljeno mnogo toga negativnoga i ja sam samo htio sve to odmaknuti od sebe i igrača. Stalno sam gledao pozitivno jer sam znao da je vrlo lako napraviti problem. Želio sam prvi vući pozitivno, izjavama i ponašanjem. I vratilo nam se sve, danas četiri milijuna naših navijača slavi s nama. Na početku priprema moji igrači i nisu previše vjerovali, ne kao ja, ali danas su oni jači u toj vjeri od mene.

Naglasio je ovom prilikom Dalić da bi Luka Modrić trebao dobiti uglednu nagradu Zlatna lopta, ali je podcrtao još nešto na putu reprezentacije prema velikom uspjehu.

- Imali smo dosta sreće, ali sreća prati hrabre i one koji to zasluže. Samo se vratite na situaciju kada je Kane imao stopostotnu priliku kod 1:0. Da je bilo 2:0 jako bi se teško vratili. Ali, ponavljam, naša kvaliteta nikada nije bila upitna. Sada smo pokazali i karakter i snagu. A, na osnovu svega toga nas je pratila i sreća jer smo je zaslužili.

Na kraju je Dalić upitan je li ga strah što je Hrvatska tri puta gubila u nokaut fazi.

- Gleda se samo krajnji rezultat. Volio bih da i u finalu gubimo, ali i pobijedimo na kraju.