HT Prva liga četvrta najefikasnija u Europi

U ovoj fazi nogometne sezone hrvatska se liga može pohvaliti statističkim podatkom kako je u vrhu europskih liga kada su u pitanju pogoci.

Naime, Prvenstvo u kojem se postiže najviše pogodaka je estonsko (3,81 pogodak prosječno po utakmici). Slijedi nizozemska liga (3,52) pa švicarska (3,41) i na četvrtom je mjestu Hrvatski Telekom Prva liga gdje je prosjek golova unutar 90 minuta visokih 3,15 po utakmici.

Od hrvatskih klubova prednjači zaprešićki Inter na čijim je utakmicama, od početka do danas, uvijek probijena granica od tri pogotka. Čak 4,25 gola prosječno se postiže na utakmicama u kojima nastupaju Zaprešićani, a rekordna je bila ona posljednja (pobjeda Dinama od 5:3).

Slijede Istra 1961 (3,50 gola po utakmici), Slaven Belupo i Hajduk (3,38) te Osijek (tri pogotka po utakmici).

CIES, Institut za nogometnu statistiku, analizirao je, pak, većinu europskih liga, odnosno, u kolikoj mjeri klubovi pucaju na suparnička vrata.

Dobivena je tako računica po kojoj Dinamu između dva udarca na suparnička vrata prođe tek pet minuta i 17 sekundi. Slijede Osijek 7:09 i Hajduk 8:02 minute, dok najrjeđe pucaju Slaven Belupo (11:58) i Rudeš (13:34 minute).