Transfermarkt: Dinamo u posljednjih deset godina zaradio 145 milijuna eura

Transfermarkt, internetska stranica koja se bavi nogometom, a posebno transferima i cijenom na tržištu nogometaša, obavio je istraživanje koje je obuhvatilo posljednjih deset godina.

Istražio je Transfermarkt, naime, kako su poslovali klubovi u tom razdoblju i rezultati pokazuju da su od prodaje igrača najviše zaradila dva portugalska kluba, Benfica i Porto.

Benfica, suparnik zagrebačkog Dinama u osmini finala Europske lige, od sezone 2008./09. do danas prodala je 417 igrača u vrijednosti od čak 797 milijuna eura. U istom je razdoblju kupila deset igrača više, ali ih je platila znatno manje (370 milijuna eura) što donosi ogroman profit od 427 milijuna eura.

Od hrvatskih klubova daleko najbolje stoji zagrebački Dinamo koji je na ovoj ljestvici na visokom osmom mjestu. Ukupno je Dinamo u deset godina prodao 309 igrača za 206,35 milijuna eura, a doveo je desetoricu više, ali ih i platio znatno manje (60,63 milijuna). U pitanju je profit od 145,72 milijuna eura.

Od ostalih hrvatskih klubova Hajduk je na 47. mjestu (zarada oko 70 milijuna eura), dok je Rijeka 69. (profit od 48 milijuna eura).